Persoonlijk maatwerk en advies voor audio en video apparatuur

Hegel Mohican

De Hegel Mohican wordt door het merk omschreven als de ultieme, compromisloze CD speler. Het eerste dat opvalt is de soberheid en het ontbreken van aansluitingen om de Hegel ook als DAC te gebruiken. Dwars tegen de huidige trend om CD spelers zo universeel mogelijk te maken kiest Hegel voor een totaal andere benadering: het optimaliseren van het spelen van CD. Geen externe ingangen, geen DSD, geen USB poorten, geen universeel loopwerk, alles is uitsluitend gericht op een optimale 16bit/44.1KHz weergave van de CD.

In de zwarte kast met slechts twee multifunctionele druktoetsen vinden we een gebalanceerde opstelling van de converters zodat de speler ook echt gebalanceerd kan werken. Met een analoog circuit dat uit meer bestaat dan een paar OpAmp’s getuige de zeer lage uitgangsimpedantie van 22 Ω op RCA en 44 Ω op XLR. Voor digitaal uit is een 75 Ω BNC connector aanwezig.

Hegel claimt in zijn Mohican speler het gebruik van de Hegel SoundEngine technologie, een manier van werken zonder negatieve terugkoppeling, want negatieve terugkoppeling is op zich een mooi mechanisme om vervorming laag te houden, tegelijk is het de oorzaak van beperkte dynamiek en het weghalen van leven uit een schakeling. SoundEngine gebruikt wel “adaptive feed forward” om eventuele vervorming te elimineren.

Hegel plaatst in de speler een zeer nauwkeurige klok om de digitale data foutloos uit te lezen en te converteren. De klok zit heel dicht tegen de DAC chips aan, de beste manier om jitterwaarden laag te houden. Vaak zit de klok in spelers dicht bij de servo schakelingen, in gebruikt voor het loopwerk, maar op die plaats ontstaat er juist veel jitter door ruis, schommelingen in de voeding vanwege de servo’s en brom vanuit de voeding zelf. In plaats van het kloksignaal van de servo’s (vaak via S/PDIF) door te zetten naar de DAC doet Hegel dat precies andersom.

Technische gegevens:

*Resolutie: 16 bit/44.1 kHz
*Line uitgang: 2.6 V RMS
*Analoge uitgangen: 1 RCA, 1 gebalanceerd XLR
*Digitale uitgang: 1 BNC, 75 Ohm
*Frequentie bereik: 0 Hz – 50 kHz
*Ruis: -145 dB
*Vervorming: 0.0015%
*Uitgangsimpedantie: 22 ohms ongebalanceerd en 44 ohms gebalanceerd
*Afmetingen: 10cm x 43cm x 29cm (HxBxD)
*Gewicht: 6.5kg

MOhican Side.jpg
Mohican Front.jpg
Mohican Rear.jpg