Persoonlijk maatwerk en advies voor audio en video apparatuur

KEF

KEF luidsprekers bij Het Eringa Geluid!

Het bedrijf werd in 1961 opgericht door Raymond Cooke OBE (1925–1995). Het hoofdkantoor was eerst gevestigd in een nissenhut op het terrein van Kent Engineering & Foundry (hier komt de naam KEF vandaan) – een metaalverwerkend bedrijf aan de oevers van de Medway rivier, nabij Maidstone in Kent. Cooke, een voormalig BBC Electrical Engineer, wilde graag met nieuwe materialen en technologieën experimenteren voor het creëren van producten met superieure akoestische kwaliteit, die opnamen even natuurlijk kon weergeven als de oorspronkelijke uitvoering. Vanaf het begin was de baanbrekende creativiteit van KEF luidsprekers onbetwistbaar, en audiofielen wereldwijd hebben al enige decennia bewondering voor KEF’s innovatieve en hoogwaardige luidsprekers.

Om de KEF-filosofie in geluidsweergave uit te leggen, kunnen we het best verwijzen naar de woorden van Raymond Cooke, de oprichter van het bedrijf:


Van alle kunstvormen is muziek het meest ondefinieerbaar en het meest expressief, het meest denkbeeldig en het meest direct, het meest ongrijpbaar en het meest onvergankelijk. Vervlochten tot een dans van elektronen langs een draad, leeft de geest voort. Wanneer KEF muziek naar de rechtmatige omgeving terugstuurt, naar uw oren en geest, dan is het doel om dit zo natuurlijk mogelijk te doen … zonder drama, zonder overdrijving, zonder kunstgrepen.

Hoe kan men deze filosofie in praktijk brengen en welke aspecten van het luidsprekerontwerp zijn van belang bij de realisatie van deze doelstelling?

De belangrijkste onderdelen van een luidspreker zijn de drivers die het elektrisch signaal in hoorbaar geluid omzetten. Dit zijn complexe ontwerpen die een gecontroleerd mechanisch gedrag over een breed frequentiebereik moeten hebben. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor vervorming die onder controle moeten worden gebracht en dient het geluid binnen een minimale hoek van 120 graden gelijkmatig worden weergegeven zodat de luisterplaats goed wordt bereikt en de reflecties in de kamer geen ongewenste kleuring veroorzaakt.

Het is bijzonder moeilijk, volgens sommigen zelfs onmogelijk, om door één enkele luidspreker, met behoud van de hoogste kwaliteit, alle hoorbare frequenties weer te laten geven. Daarom is de eenvoudigste luidspreker een twee-wegsysteem met een aparte lage- en hoge tonen driver. De minimale bezetting van een systeem met volledige bandbreedte kent lage, midden- en hoge toondrivers – het drieweg systeem. De drivers in een meerwegsysteem worden door een intern netwerk – het wisselfilter - akoestisch in balans worden gebracht zodat de volledige bandbreedte zonder pieken of dalen wordt weergegeven.

Lage en middentoondrivers maken voor een optimale werking gebruik van een specifiek luchtvolume achter de unit, waardoor een behuizing noodzakelijk is.

Bovendien is ook de vorm van de behuizing waarin de drivers zijn gemonteerd belangrijk om een gelijkmatige weergave te behouden en de spreiding van het geluid in de luisterruimte te controleren. De combinatie van drivers / scheidingsfilter / behuizing is wat we Total System Design noemen, en dit is essentieel bij de productie van een hoogwaardige luidspreker.

De aanpak van Raymond Cooke voor de productie van betere luidsprekers bestond uit de toepassing van kwalitatief hoogstaande technieken binnen alle aspecten van het ontwerp. De hoogste prioriteit lag bij het ontwerpen van nieuwe hoogwaardige drive-eenheden en hij gebruikte daarvoor de modernste materialen, zoals melinex, polystyreen, bextreen en neopreen. Daarna was de samenstelling van het complete systeem van groot belang – hoe de drivers in een behuizing samen met een scheidingsfilter tot een complete luidsprekers samen te voegen met een nooit eerder bereikte kwaliteit in weergave.